ACTUALITAT
PARTIT
DOCUMENTACIÓ
10 RAONS
LLISTA
AGENDA
CONTACTE
FES-TE MILITANT
VIDEO
 
Últimes
notícies

Formentera insta al Govern Balear a que assumeixi la seva responsabilitat en transport marítim

Dilluns, 12 de Novembre de 2012 15:53
La consellera de Turisme i Mobilitat de Formentera, Alejandra Ferrer, atenent-se a les declaracions aparegudes avui als mitjans de comunicació locals per part dels responsables de les companyies navieres que operen entre les Pitiüses, té la voluntat d’instar, una vegada més, al Govern Balear a que assumeixi les seves competències en transport marítim.

La situació de triple insularitat de Formentera es va fent cada vegada més intensa, i correspon al Govern Balear, com a únic responsable, fer complir la Llei d’Ordenació del transport marítim de les Illes Balears i, en concret, la disposició transitòria 3ª, de gran interès per Formentera i en la qual s’estableixen les freqüències mínimes que han de garantir-se fins que s’aprovi el Decret que desenvolupa la llei. Aquesta disposició, estableix com a freqüències mínimes, el trajecte de Formentera - Eivissa de les 6.00 del matí i el d’Eivissa - Formentera de les 21.30 hores, tots dos sense cobertura a dia d’avui.

L’àrea de Mobilitat de Formentera s’ha dirigit en repetides ocasions al conseller de Turisme del Govern Balear, Carlos Delgado i al director general de Ports i Aeroports, Antonio Deudero, per tal de manifestar la preocupació de la institució insular sobre les connexions marítimes entre les Pitiüses. Mentre el Decret pel qual es desenvolupa el règim especial de prestació del transport marítim entre les Illes Balears no s’aprovi, la connectivitat amb Eivissa queda a mercè de les decisions de la navilieres.

La ciutadania de l’illa ja no disposa del trajecte marítim de les 6.00 del matí, garantit per contracte des de l’any 2007 i que permetia als formenterers i formentereres agafar els primers vols del matí. Per si això no és suficient, el canvi d’horaris en les connexions aèries fa que, ara per ara, l’únic vol al qual pot accedir el ciutadà de Formentera de manera segura cap a Mallorca (aeroport de connexió principal per poder sortir de les Balears) és el de les 9.45 del matí, fet que implica la pèrdua de moltíssimes connexions a més de la impossibilitat d’acudir a cap administració, reunió o treball abans de les 11.00 del matí.

No podem oblidar que la situació d’impagament per part del Govern Balear a les navilieres, ha estat la causa de la supressió del trajecte Eivissa- Formentera de les 21.30 hores, impedint de nou que es puguin accedir a diverses connexions aèries i a més creant greus perjudicis als que tenen malalts a la UCI, per l’horari de visita reduït o als qui realitzen cursos a la tarda que acaben a les 21.00 hores.

Per altra banda, la consellera de Mobilitat es va posar en contacte amb l’empresa Trasmapi, en primer terme per interessar-se sobre la situació d’impagament que manté el Govern amb les navilieres i en segon terme, per preguntar sobre la possibilitat de retardar mitja hora més la sortida de les 21 hores, fet que en cap cas pot ser considerat com a negociació, ja que el Consell de Formentera no ostenta les competències en transport marítim.

Hem de recordar que les navilieres són empreses privades i lliures de posar els horaris que considerin oportuns, i evidentment ho faran des d’un punt de vista empresarial i econòmic. Les reivindicacions del Consell Insular sempre han estat a petició de la població de Formentera i en defensa dels seus interessos. La feina de la institució insular ha estat, per una banda, la d’instar al Govern Balear a fer la seva feina i per l’altra, a expressar a les navilieres la voluntat de la ciutadania de Formentera, així com la possibilitat de tenir uns horaris d’acord amb les necessitats de l’illa.

El Govern Balear és el que té les competències i ha de vetllar pel compliment de la llei i és per tot això que, el Consell Insular de Formentera sol·licita que es realitzin els tràmits legals i les negociacions necessàries per donar solució a aquesta problemàtica i fins i tot, treure a concurs el servei de la línia marítima en qüestió, si així és necessari.

El Govern Balear no pagarà res en matèria de transport públic a Formentera per a l’any 2013
Per altra banda, amb l’excusa que les competències en transport públic varen ser transferides al Consell de Formentera i amb la finalització del pla director, el Govern Balear ha anunciat que no signarà cap conveni amb Formentera en matèria de transport públic.

Si bé és cert que les competències estan transferides, cal destacar que estan mal dotades econòmicament, motiu pel qual es venia signant el conveni en els últims anys per un import de 70.000 euros anuals. La manca de finançament suposarà un greu problema per Formentera, podent suposar fins i tot, l’eliminació d’una part del Servei de transport a la demanda. El finançament un any més a l’illa de Mallorca en concepte de transport públic pel 2013 és una mostra més de la centralització d’aquest govern i la discriminació cap a Formentera.

A més a més, no poden excusar-se amb la transferència de les competències, perquè les de promoció no estan transferides i tampoc s’ha signat cap conveni en aquest concepte. El més lamentable és que, una vegada més, la màxima institució de l’illa s’ha d’assabentar d’aquests fets pels mitjans de comunicació, perquè com ve sent habitual, els responsables del Govern Balear no informen als responsables formenterers de les seves decisions, fent un buit i discriminant així a la ciutadania de l’illa.

 


Pujau fins al menú principal
Imprimiu aquesta pàgina
 
Tots els drets reservats © 2007 Gent x Formentera Avís legal . Disseny web
Català  Castellano  English  
infogxf@gmail.com